03 December 2013

Cara Mudah Buat Tugasan (Assignment)

Assalamualaikum

Menyiapkan tugasan atau assignment yang diberikan oleh pensyarah memang menguji kesabaran. Tugasan tu pula perlu dibuat dalam tempoh masa - masa yang tertentu.

Bila tugasan yang diberi tidak dapat dibuat dalam masa yang ditepatkan, akan berlakulah "plagiat" atau meniru. Dan selalunya pelajar tertangkap sebab meniru bulat - bulat dari Internet seperti "wikipedia".


Jadi bagi pelajar yang macam aku, kerja sambil belajar, memang memerlukan bantuan disebabkan ketakcukupan masa.  Dan aku nak ajar cara menyiapkan assignment cara cepat tanpa meniru.

Pernah dengar Google Scholar? Google schoolar ialah tempat tersimpannya bahan rujukan yang boleh dipercayai dan boleh diibaratkan seperti perpustakaan di atas talian. Segala penyelidikan, kertas kerja, tesis dan bahan bacaan terdapat di situ.

Cara nak guna. Hanya taip kata kunci yang betul untuk ke bahan rujukan. Lepas ni tak perlu lagi memplagiat dari wikipedia.



Bagi pelajar yang perlu menulis tugasan dalam bahasa Inggeris, tentu menghadapi masalah sama ada tatabahasa di dalam tugasan adalah betul atau salah.

Kebanyakan pelajar mengharapkan Google Translate untuk menterjemah ayat - ayat di dalam tugasan. Apa kata lepas ni, buat ayat sendiri dan guna Grammar Checker untuk memastikan struktur ayat adalah betul.


Grammar Checker lebih sesuai bagi pelajar yang menulis tugasan di dalam bahasa Inggeris. Kadang - kadang, kita rasakan ayat kita betul tetapi salah dari segi tatabahasa.

Dan kita takut ditertawakan oleh pensyarah dan rakan sekelas, hanya disebabkan kesalahan tatabahasa. Lepas ni tak perlu takut "grammar" salah atau betul. Guna saja Grammar Checker.

Diharapkan dapat membantu pelajar menyiapkan tugasan dengan cemerlang. Bukan menggalakkan pelajar untuk buat kerja "last minute". Dan aku pun baru tahu bila dah habis belajar. Harap - harap berguna apa yang aku kongsikan ni.




2 comments: