01 May 2013

Ukhuwah


Gambar oleh Faiq Naquiddin
Dari segi bahasa, ukhuwah berasal dari perkataan akhun yang membawa erti saudara,teman,sahabat dan lain-lain lagi.

Dari segi istilah :

Menurut Al-Quran : Perasaan kasih sayang, tolong - menolong, bantu - membantu, bertolak ansur, bermesra dan cinta - mencintai di antara sesama umat Islam tanpa berkecuali.

Allah berfirman:
"Sesungguhnya orang - orang mukmin adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara kedua saudaramu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat"

(surah al-Hujurat: ayat 10)


Menurut hadis : Seperti tubuh badan ,darah daging, dan roh umat Islam sendiri Rasulullah s.a.w bersabda: 

Daripada Nu’man bin Bashir r.a : Bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : Perbandingan orang-orang mukmin pada kasih sayang mereka adalah seperti tubuh badan uang satu , apabilah satu anggota berasa sakit seluruh badan akan turut merasainya.”

Bila berbicara berkenaan ukhuwah, ramai yang yang memandang hanya dari segi pergaulan sehari - hari. Padahal, ukhuwah membawa makna yang lebih dari itu. Sama seperti beberapa peringkat dalam ukhuwah:

1. Ta'aruf : Saling Mengenal


2. Tafahum : Saling Memahami

3. Ta'awun : Saling Menolong

4. Takaful : Saling Menanggung

5. Itsar : Mendahulukan orang lain daripada diri sendiri

Melalui beberapa peringkat inilah, perasaan hormat - menghormati, berkasih sayang dan bertolak-ansur wujud. Bagi aku, ukhuwah dalam erti kata yang sebenar belum dapat difahami. Bukan sekadar ucapan di mulut, dan bertemu ketika di kelas atau dipejabat. Tak dapat diucapkan dalam satu baris ayat. 

Ukhuwah tak terlepas dari ujian. Terasa hati, tak puas hati, bersedih hati, makan hati, dan sakit hati perkara yang selalu menjadi duri dalam sesuatu ukhuwah. 

Kadang - kadang tak bertegur sapa, mungkin ada kekhilafan kita tanpa kita sedari. Kita menjaga perasaan orang lain, orang lain takkan menjaga perasaan kita. 
Sabar dan tawakkallah jadi peneman. Yakin setiap ujian ada hikmah dariNya.

Apapun aku terkesan pada video dibawah tentang ukhuwah sesama sahabat ketika di perantauan. Rela berkorban dan mengambil berat akan perihal rakan - rakan.
Salam Ukhuwah dari aku.No comments:

Post a Comment