20 February 2012

Laman Sosial...Bila Aku Sudah Tiada!

Tajuk mesti nak sentimental je. Tapi apa yang korang akan baca ni memang serius. Seperti semua sedia maklum, kebanyakkan daripada kita ada laman sosial seperti Facebook, Twitter atau setidak - tidaknya alamat emel seperti Yahoo! mail atau gmail.


Tahukah korang apa yang akan terjadi kepada laman sosial tersebut bila korang tiada atau dalam erti kata lain, meninggal dunia. Apa jadi dengan akaun Facebook, Twitter, dan alamat emel kita?. Kalau kita prihatin mungkin kita akan catat dimana - mana password atau wasiatkan pada orang yang kita percaya.

Menurut artikel yang aku baca pada tahun 2010,1.5 juta orang yang mati ada memiliki akaun Facebook, begitu juga dengan akaun Twitter. Mujur ada cara yang perlu dilakukan oleh mereka yang masih hidup untuk orang yang tersayang.

Facebook
Selalunya rakan - rakan di Facebook akan memberi ucapan takziah di akaun rakan mereka yang tiada. Kebanyakkan waris mahu menutup akaun tersebut. Tetapi, Facebook tidak membenarkannya kecuali ada surat bertulis dan pengakuan dari keluarga simati. Walaubagaimanapun, keluarga simati boleh menghadkan akaun tersebut dari dilihat.

 https://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=deceased
 https://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=memorialize_special_requests

Twitter
Twitter juga membenarkan akaun simati dipadamkan. Tetapi caranya sangat menyusahkan kepada keluarga simati untuk memadam akaun tersebut. Keluarga simati perlu menghantar surat bertulis untuk mengesahkan pemilik akaun telah meninggal dengan faks atau emel kepada mereka.

https://support.twitter.com/groups/33-report-a-violation/topics/148-policy-information/articles/87894-how-to-contact-twitter-about-a-deceased-user
Yahoo! Mail
Bagi alamat emel Yahoo! pula, keluarga simati tidak boleh memadamkan akaun simati kecuali keluarga simati mendapatkan perintah mahkamah yang memakan belanja pula. Berikut terma dan syarat daripada Yahoo!;
You agree that your Yahoo! account is non-transferable and any rights to your Yahoo! ID or contents within your account terminate upon your death. Upon receipt of a copy of a death certificate, your account may be terminated and all contents therein permanently deleted. 

Terjemahannya:
Anda bersetuju bahawa akaun Yahoo! anda tidak boleh dipindah milik dan apa-apa hak ke atas ID Yahoo! anda atau kandungan di  dalam akaun anda akan tamat di atas kematian anda. Apabila pihak Yahoo! menerima satu salinan sijil kematian anda, akaun anda mungkin ditamatkan dan semua kandungan di dalamnya akan dipadamkan secara kekal.


Gmail atau Google+
Pihak Google memandang serius hal ini, kerana ini perkara sensitif yang membabitkan hal peribadi. Jadi pihak Google mengambil langkah berjaga - jaga. Kenyataan pihak Google, "Sebarang keputusan untuk menyediakan kandungan e-mel pengguna yang telah mati akan dibuat hanya selepas kajian yang teliti dan permohonan untuk mendapatkan kandungan e-mel adalah satu proses yang panjang."

https://support.google.com/mail/bin/answer.py?hl=en&answer=14300


Untuk akaun seperti Hotmail, tumblr, flickr dan lain - lain, sila rujuk bahagian support atau help pada laman tersebut.

p/s: Kalau rasa susah sangat, tak payahlah ada akaun dalam dunia maya ni.;p

No comments:

Post a Comment