21 September 2011

Bola Sepak Malaysia?? No komen!!!

Reaksi pertama kawan - kawan aku bila tengah rancak bersembang pasal pasukan bola sepak antarabangsa dan kelab - kelab liga Eropah.

Kebanyakkannya hanya melepaskan keluhan bila bercakap sama ada pasukan Malaysia ada peluang untuk peringkat seterusnya, tak kira sama ada peringkat Olimpik atau Piala dunia.

Malaysia VS Jepun

Seperti yang berlaku pada peringkat kelayakkan Olimpik menentang pasukan Jepun. Dengan kekalahan 2 - 0 di tangan jepun menunjukkan sesuatu kepada peminat bola sepak.

Persiapan pasukan Malaysia tak ada cacat celanya. Dengan persiapan pasukan Malaysia berlatih sejak Ramadhan di Eropah. Dan juga pemain - pemain yang disenaraikan pula langsung tak boleh diusik oleh pasukan negeri masing - masing untuk bermain dalam Piala Malaysia. Sepatutnya ada sesuatu yang boleh diharapkan pada pasukan kita. Sekurang - kurangnya berbaloi dengan wang yang diperuntukkan.


Skuad Harimau Muda


Dalam perlawanan kelayakkan Olimpik menentang Jepun, nampak seperti Khairul Fahmi yang berhempas pulas menjaga gawang Malaysia. Pemain lain? Entah la.


Bola sepak dah menjadi sukan nombor satu di Malaysia. Tapi di peringkat antarabangsa, Malaysia entah di berapa ratus dalam senarai. Hanya sekadar pasukan belasahan. 


Nampak gaya seperti kena cari acara sukan yang baru, yang berpotensi akan mengharumkan nama Malaysia di peringkat dunia. Selain badminton dan bola sepak. 


Squash kita dah hebat, tapi sayang tak tersenarai dalam Olimpik. Kalau tidak sah - sah, satu pingat emas dalam tangan. 


Takraw kita yang perkenalkan di peringkat antarabangsa, tetapi nampak seperti kita akan ketinggalan. Jadi apa nak buat. Hanya pihak yang berkenaan yang boleh jawab.


Semua ni hanya kemusykilan yang bermain di fikiran bila bercakap pasal bola sepak Malaysia. Takkan kita selamanya nak jadi "Jaguh Kampung".
p/s: Tak berniat nak buat kontroversi, hanya kecewa Malaysia kalah LAGI.

No comments:

Post a Comment