14 August 2011

Sihat Dengan Berpuasa

Tak dinafikan dengan berpuasa badan akan terasa ringan dan selesa. Ini semua berpunca dari ibadah puasa yang kita lakukan. Kalau tidak, kita akan makan sepanjang tahun tanpa perut berehat.

Perut adalah punca segala penyakit. Ini betul kalau dilihatkan pada tabiat pemakanan zaman sekarang. Dengan segala jenis kuih, lauk - pauk dan bermacam jenis makanan.


Apakah kebaikan berpuasa kepada kesihatan?. Ini antara kebaikan puasa kepada kesihatan:

Membuang Toksik dalam Badan.
Dengan berpuasa kita merehatkan perut dari bekerja. Segala tenaga yang digunakan oleh perut unutk bekerja dialihkan pula kepada proses membuang toksik didalam badan. Percaya atau tidak, najis kita berwarna gelap ketika berpuasa menandakan toksik didalam badan dibuang melalui najis.

Mengurangkan berat badan.
Selain kita berdiet, adalah lebih baik kita berpuasa. Selain dapat mengurangkan berat badan, dapat juga kita beribadah. Tahukah korang? Di dalam badan kita, terdapat satu kelenjar yang dinamakan hypothalamus yang bertindak mengawal berat badan. Jika kita berdiet, berat badan badan akan kurang dengan mendadak dan memberi isyarat kepada hypothalamus sebagai perubahan yang tidak normal. Ini menyebabkan hypothalamus bertindak menaikkan berat badan selepas kita berhenti berdiet. Jadi lebih baik kita buat secara perlahan - lahan dengan cara berpuasa.

Merawat Sistem Pernafasan
Kahak dan lendir berlebihan boleh menyebabkan selsema, lelah dan resdung. Dengan berpuasa, kahak dan lendir berlebihan dapat diserap dan disingkirkan oleh badan. Penghidap penyakit tersebut berasa selesa pada bulan Ramadhan berbanding bulan - bulan lain.

Merawat Penyakit Usus
Perut dan usus yang bekerja sepanjang tahun mencerna makanan sepanjang tahun dapat berehat bila kita berpuasa. Ini membolehkan sistem pencernaan membaiki tisu - tisu dan sel - sel yang rosak di dalam usus.


Itu antara kebaikan berpuasa kepada kesihatan. Tetapi sebenarnya berpuasa kepada organ dalaman kita. Termasuk kepada jantung, otak, ginjal dan sebagainya. Oleh itu berpuasalah selain daripada berpuasa di bulan Ramadhan.

sumber: SOLUSI

No comments:

Post a Comment