12 August 2011

Menu Orang Bujang VS Menu Orang Dah kahwin

Burrpp....Alhamdulilah....Kenyang lepas berbuka lagi tak hilang lagi. Seperti hari - hari sebelumnya, menu aku lauk pauk dari bazar. Kalau ada duit lebih buka puasa di luar. Biasalah orang bujang. Berbuka dengan apa yang ada. Sahur pun dengan apa yang ada.

Sekali - sekala teringat - ingat masakan kampung. best kalau berbuka dengan famili. Tapi itulah hakikat hidup, demi sesuap rezeki, aku merantau. *syahdu je rasa, macam dengar lagu Dendang Perantau*;p


Walau bagaimanapun, menu orang bujang takkan sama dengan menu orang yang dah kahwin. Menu orang bujang selalunya lauk - pauk yang nak lepas tekak diri sendiri je. Apa yang ada di dapur, itulah yang di makan. Kalau ada maggi, maggilah menu hari tu.

Berbeza dengan orang yang dah kahwin, makan minum terjaga. Apa yang rasa nak makan, cakap je. Yang penting ongkos untuk bahan - bahan menu mesti ada. Kalau tak, akan jadi seperti menu orang bujang.

Kalau anak dara, lain pulak menunya. Mereka jenis rajin memasak, jadi selalunya menu mereka lebih meriah dari orang bujang. Tapi itu terpulang kepada mood masing - masing. Kalau rasa malas masak, sama jelah dengan orang bujang.;p

Anak dara bila dah kahwin, terpaksa memenuhi kehendak si suami. Dan selalunya mereka akan pening kepala bila time nak masak apa. Belum campur menu dari anak - anak lagi. Last - last menu dari kedai je.

Jadi, setiap orang ada menu masing - masing. Terpulang sama ada RAJIN atau MALAS je. Kalau huruf M besar sangat. Alamatnya makan kat kedai je lah. Walaupun harga makanan kadang kala tak munasabah... Kalau murtabak senipis kain, harga RM5 memang melampaulah. Nasiblah...;p


No comments:

Post a Comment