27 July 2011

Bila Sudah Ketagih Facebook

Benda pertama akan dibuat bila melayari internet, sudah semestinya akan log in Facebook (FB). Itu wajib. Walau tak ada apa pun dalam FB tu, hanya nak baca status kawan - kawan. Dan sekali sekala main game.

Kadang - kadang sampai satu tahap rasa bosan dengan FB. Tapi tangan laju je, klik masuk FB. Dan bila tak log in FB semasa melayari internet umpama kopi tanpa gula. Dahsyat penangan FB ni.


Bila baca berita firma Intersperience  di New York buat kajian mengenai ketagihan FB, statistik agak mengejutkan. Walaupun kajian hanya di barat, tapi tak mustahil sama jugak dengan Malaysia.

Menurut kajian , 53 peratus daripada 1,000 orang yang terbabit dalam kajian melaporkan yang mereka merasa marah apabila tidak menggunakan internet.

Kajian itu juga mengatakan, 40 peratus responden merasa sunyi jika tidak menggunakan kemudahan online.

Sementara itu, dalam satu lagi kajian di Britain, satu pertiga ibu bapa di negara itu beranggapan internet mengancam anak mereka dan 80 peratus kanak-kanak ketagih laman web sosial seperti Facebook dan Twitter.


Bila dah sampai kanak - kanak ketagih FB dan yang sewaktu dengannya. Mesti buat sesuatu. Bayangkan bila budak - budak mengamuk disebabkan tak dapat log in FB. Tu dah parah. Pemantauan ibu bapa paling penting.

Jangan sampai kita dapat generasi yang tak produktif disebabkan internet dan laman sosial. Facebook boleh melalaikan jika digunakan secara keterlaluan.

"Telah nyatalah kejayaan para Mukmin. Iaitu mereka yang di dalam solat mereka, khusyu' mendirikannya. Dan mereka itu terhadap perkara-perkara yang melalaikan, mereka menghindarkannya." [al-Mu'minun 23: 1-3]

Baca sini.
FACEBOOK: KITA MENGUASAI ATAU DIKUASAI.



No comments:

Post a Comment