02 May 2011

Teknik Menghadapi Exam (edisi pelajar universiti)

Alhamdulilah, final aku dah habis. Tunggu result je la.

Kali ni aku nak ngomel pasal exam. Seperti yang semua sedia maklum, sekarang ni musim peperiksaan aka exam untuk kebanyakkan universiti. Ada yang dah habis dah pun, ada yang masih lagi exam.

Bila musim exam datang, budak - budak 'U' mula mempamerkan aksi dan ragam. Ada yang gabra, cuak, sedih dan lemah semangat. Ada juga yang seronok, berlagak dan buat tak tahu atau berlagak cool. Padahal dalam hati libang - libu.


Secara rumusannya, pelajar akan menghadapi musim exam dengan hati yang berdebar - debar, kepala yang bingung & bengang, dan peluh jantan yang tak nyempat - nyempat keluar.

Boleh dikatakan semua pelajar tak suka exam, terutama mereka yang prestasinya di tahap nyawa - nyawa ikan.

Atau lebih tepat, mereka yang tak pernah peduli dan kenal apa itu kuliah, nota, buku dan library.

Bila dah terdesak, banyaklah teknik - teknik pembelajaran yang digunakan untuk memastikan dapat melangkah ke dewan exam dengan sedikit tenang.

Antara teknik - teknik yang digunakan adalah :-

Teknik 'pulun maut'. 
Teknik ni diamalkan tak kira masa dan tempat. Tengah makan, baca buku. Tengah iron baju, baca buku. Tengah lepak, baca buku. Hatta tengah memerut pun baca buku. Teknik ni ramai yang amalkan. Sesuai diamalkan untuk jenis nota yang perlu dihafal.
Teknik 'trengkas.
Teknik meringkaskan buku dengan nota - nota comel, dan kecik - kecik. Pelajar perempuan selalu buat. Jangan jadi toyol dah la. Bawa masuk dalam dewan exam.
Teknik 'pustakawan'.
Teknik lawatan mengejut ke library. Padahal tak pernah kenal dan jejak pun kaki sepanjang semester. Sanggup merayu pada pak guard supaya buka library tengah - tengah malam.
Teknik 'study cool'.
Teknik pelajar lelaki suka buat. Lebih dikenali dengan nama 'yoga terlentang'. Buku dibaca sambil baring - baring. Lepas tu, buku kemana, study kemana. Dari 'study' dah jadi 'stidur'.







Walau apapun, tak lengkap hidup seorang pelajar kalau tak amalkan last minutes studies. Sebabnya, kalau study awal - awal, bukannya ingat. Dekat nak exam nanti, kena study balik sebab dah lupa. Susah jugak.
Jadi baik kumpul semua nota satu sem. study malam exam. Baru thrill.

Kesimpulannya, budak - budak 'U' memang ambil berat pasal exam. Mereka akan usaha bersungguh - sungguh untuk sekurang - kurangnya lulus dalam exam. Tak kiralah samada usaha tu logik atau tak logik.

p/s: aku study smart (semak)......;p


3 comments:

  1. yup..setuju sgt2 bab stdy last minit ni..

    ReplyDelete
  2. akan ku praktik kn tips2 ni selepas ku dapat sambung belaja...
    suka gila part ni....
    study----->stidur...hahah..lawak lawak :D

    ReplyDelete