25 March 2011

Earth Hour

Earth Hour bermula di Sydney, Australia apabila 2.2 juta penduduk dan lebih 2000 kedai dan pusat perniagaan memadamkan lampu selama 1 jam untuk menyuarakan hasrat terhadap perubahan iklim dunia.

Setahun kemudian, Earth Hour menjadi acara besar - besaran apabila lebih daripada 50 juta penduduk dunia merentasi 35 negara mengikuti acara memadamkan lampu ini.

Mercu tanda negara seperti Jambatan Sydney Harbour, Menara CN di Toronto, Golden Gate Bridge di San Francisco dan Colosseum di Rome memadamkan lampu sebagai sokongan terhadap kempen Earth Hour.


Pada tahun berikutnya, lebih banyak negara menyokong acara Earth Hour yang menjadi acara tahunan dunia ini.


Jadi pada tahun ni, Earth Hour jatuh pada hari Sabtu, 26hb Mac. iaitu esok.


Sebagai menyokong kempen menyelamatkan bumi., jom kita sama - sama menutup lampu, dan semua perkakas elektrik, termasuk komputer. 


Duduk je dalam gelap. Pasang lilin. Baru romantik.


Tahu tak, dengan tiadanya televisyen, komputer, video game, handphone dan lain - lain, komunikasi antara keluarga dan kawan - kawan lebih rapat. Segala perbualan dan luahan dapat dikongsi. Kalau tak percaya, cubalah.


Apa -apapun, sokonglah kempen Earth Hour ni. Hanya dengan menutup lampu dapat menunjukkan sokongan korang dan menentang perubahan iklim dunia. 


Sumbangan kecil, besar manfaatnya kepada bumi....PeaceNo comments:

Post a Comment