23 February 2011

Kerjaya buat Graduan

Bagi yang baru menamatkan pengajian selama 3 - 4 tahun, tentunya korang tengah sibuk nak mencari pekerjaan yang sesuai dengan apa yang dipelajari selama bertahun - tahun. kan?. Kali aku nak mencadangkan pekerjaan yang mungkin sesuai dengan jiwa korang. Mana tahu ada yang berkenan.






Penterjemah Tulisan Braille

Penterjemah tulisan Braille adalah mereka yang menterjemah teks tulisan Rumi kepada tulisan Braille. Ini termasuk novel, buku teks, risalah, artikel, dan muzik. Pekerjaan yang mulia kerana dapat membantu orang buta. Disamping tu dapat belajar tulisan Braille. Satu kelebihan kepada korang.





Pemerhati Kebakaran Hutan

Kalau korang jenis suka berseorangan, tak suka keluar ke tempat orang ramai, dan tak minat dengan hal - hal duniawi. Mungkin korang sesuai kerja kat Taman Negara. Kerja kat menara tinjau, tengok kalau - kalau ada hutan yang terbakar. Sambil tu boleh la korang kawan dengan Tarzan. Kawan dengan haiwan pun boleh.







Penguji Makanan Haiwan

Pada peket makanan anjing atau kucing ada tertulis, "A good taste that your dog cannot resist" atau label "An improved version". Bagaimana kilang - kilang makanan ni nak uji makanan haiwan yang dipasarkan dan tahu anjing akan suka makan makanan tu?. Sebenarnya ada penguji makanan yang cuba atau uji  makanan tu. Yakksss. Tapi memang betul.





Penguji Kondom

Pengilang kondom di Jerman menjadikan pelajar dari England atau Ireland sebagai penguji kondom keluaran diorang. Penguji akan beri komen pasal kondom tu dari segi keselesaan, dan kepuasan menggunakan kondom tersebut. Yang ni korang jangan gatal - gatal nak apply pulak. Haram. Yang dah kawin tak pa.




Pengutip Otak

Pengutip otak adalah mereka yang membelah dan mengambil otak binatang untuk dijadikan makanan. Otak menjadi makanan istimewa kepada kebanyakkan budaya di dunia. Sanggup ke korang?






Penguji Bau

Kalau korang jenis tak kisah dan sanggup bekerja dengan orang ramai, mungkin kerja sebagai penguji bau paling sesuai dengan korang. Penguji bau bekerja dengan industri minyak wangi, contohnya. Diorang perlu memeriksa bau badan untuk setiap jenis minyak wangi yang berbeza ke atas orang yang berbeza. Untuk penguji bau yang bekerja dengan syarikat pengumur mulut, diorang perlu menguji bau nafas orang. Pekerjaan paling best bagi aku. hehehe



p/s: Entri hanya gurauan semata - mata. No heart feeling...;p

3 comments:

  1. aku nak la keje cuba kondom tu...
    kat mana nak apply?

    ReplyDelete
  2. wat dgn bini suda...kehkehkeh

    ReplyDelete
  3. huhuh saba je laaah..:P

    jemput ke rumah,
    http//laydie-dda.blogspot.com
    keep in touch ye..

    ReplyDelete