27 February 2011

Ikan Dan Spa

Ikan selalunya dikaitkan dengan makanan. Tapi kebelakangan ni, ikan juga digunakan sebagai salah satu medium untuk spa atau rawatan kecantikan.

Rawatan kaki menggunakan ikan bermula di negara Eropah, terutamanya di negara Turki, Syria dan Jordan. Di negara asia, Malaysia terutamanya, spa ikan mula beroperasi pada tahun 2006. Ikan yang digunakan adalah Doctor Fish (Garra Rufa) dan Cyprinion Macrostomus (Kangal Fish). 




Bayangkan kaki direndam di dalam kolam dengan ratusan ikan mengerumuni kaki. Geli ada, takut pun ada. Tapi jangan risau, walaupun ikan mengigit kaki, ikan ni tak da gigi.


Kebaikan spa ikan adalah :

* MELANCARKAN PERJALANAN DARAH
* MERAWAT MASALAH KULIT TAPAK KAKI
* MEMBUANG SEL KULIT MATI DI PERMUKAAN KULIT
* REFLEKSIOLOGI TUBUH/KAKI SECARA SEMULAJADI
* TERAPI MINDA
* SEBAGAI PEDICURE
* RELAXING
Cukup lah fakta tentang spa ikan ni. 

Aku saja nak cuba rasa macam mana spa ikan ni. Jadi aku pun try kat Berjaya Times Square. Kat situ ada satu kedai spa ikan. Dengan RM 12 untuk setengah jam. Ok la.
Nak mulakan rawatan kena basuh kaki dulu. Lepas tu baru boleh rendam kaki dalam kolam yang disediakan. Mula - mula memang takut, rasa geli macam ada benda yang merayap atas kaki. Tapi jangan risau lepas lama - lama, rasa geli tu akan jadi rasa selesa macam orang geletek kaki dengan perlahan. Macam tu la aku rasa. Tak tau nak cerita macam mana sebenarnya bila ikan tu mula gigit kaki. Korang kena cuba sendiri baru tau. 

Rawatan ni kira rawatan alternatif la. Nak pergi spa yang betul - betul tak mampu. Pergi je spa ikan ni. Tengok ikan ni makan sel kulit kaki, macam best je. Banyak lak tu yang kerumun. 
Kesan daripada rawatan ni, kaki rasa ringan. Kulit mengelupas dah hilang. Tapi spa ikan ni kena buat dengan kerap. Baru jadi. Kulit pun jadi halus dan bersih. Pasal jangkitan, jangan risau, ikan ni tak sebarkan kuman. 
Kalau korang berkesempatan tryla.

4 comments:

  1. rm12? owg dpt rm5 je kuikuikui..bodek2 sket akak tu msti ble dpt murah lg..apsal x amek sekor? kita bole bwk balik bela kt umah bg kt mak hehe

    ReplyDelete
  2. ala ari tu ramai...pastu dh bodek2...dapat RM10 je...;p

    ReplyDelete
  3. saye wat 3 ringgit jer. .kt batu feringghi. . 1 jam 30 minit . . murah gile

    ReplyDelete
  4. kt berjaya times square tu kt level mane? nk try!

    ReplyDelete