28 January 2011

CUTI

Musim perayaan tiba lagi. Kali ni giliran kaum Tiong Hua untuk meraikan  Tahun Baru Cina. Perayaan yang diraikan hampir seluruh rakyat Malaysia.Hari ni, lepas je balik kerja, semua rakyat Malaysia berpusu - pusu nak balik kampung. Tulah keunikan Malaysia, rakyat Malaysia kira beruntung kerana dapat merayakan pelbagai jenis perayaan. Tak kira perayaan bangsa mana sekalipun semua orang mengambil kesempatan untuk bercuti. Cuti dah diminta seawal dua minggu sebelum cuti. Betapa excited nya nak bercuti.

Bagi yang bujang mesti lah nak ambil peluang pergi ke tempat peranginan untuk releasekan tension. Itu normal bagi ada duit lebih, nak pulak kalau dapat ang pau daripada bos yang berbangsa cina. Diorang memang suka nak bagi duit lebih. Ada ong maa, bagi kita la.hehe


Cuti memang seronok. lagi best kalau dapat pergi tempat yang boleh buat aktiviti kesukaan. Aku ingat dulu tahun 2009, ada pergi trip ke utara. Buat stail bagpackers. Layan gak. Belanja tak sampai RM500 sorang. Dapat pergi semua negeri sebelah utara; Perak, Kedah, Pulau Pinang dan Perlis. Entri pasal tu akan diceritakan nanti.

So, cuti - cuti macam ni, orang yang paling beruntung. tauke - tauke bas la, pasal tiket bas balik kampung mesti habis punya. Semua tiket sold out. Sapa yang beli lambat tu, nasib la. Kalau balik Kelantan tu, confirm dah habis. Nasib baik aku dah beli. Tapi balik 31hb la, pasal beli lambat.huhu
Tapi tak pa asal dapat jumpa yang keluarga tercinta dan tercinta sudah la.hehe. Janji balik kampung. Tapi yang paling penting dapat jumpa family. Itu tujuan asalnya. Bukan selalu boleh balik kampung. kan? kan?

No comments:

Post a Comment