14 March 2015

Doa Hari Lahir


Bissmillahirahmanirahim..
Alhamdulillah.. Ya Allah untuk usia yang telah Engkau berikan. Terima kasih juga untuk setiap rezki yang Engkau kurniakan. Terima kasih untuk setiap cubaan yang Engkau turunkan.Terima kasih untuk bakat dan ilham yang Engkau anugerahkan. Sesungguhnya terlalu banyak yang telah Engkau berikan kepadaku...dan terlalu sedikit pengabdianku terhadapMu.
Engkau tetap menerima walau terkadang aku alpa, aku lupa, aku tersilap dan khilaf menafsir makna setiap kurniaan dan dugaan. Namun begitu besar kasihMu...Engkau tetap melindungi aku walaupun terkadang aku kalut merungut ketika saat-saat lemahku datang.Aku tidak pernah menafikan hakMu sebagai Khaliq walaupun terkadang aku terbuai dengan kesedihan dan kesakitan yang amat pedih.
Ampunkan aku Ya Allah pabila aku merintih nasibku di hadapanMu. Kalau bukan kepadaMu, kepada siapa lagi harus ku mengadu? Aku tidak pernah menyesali kewujudanku ini Ya Allah...namun aku hanyalah hambaMu yg dhaif dan lemah. Adakalanya aku kurang kesabaran. Ada masanya aku goyah keimanan. Ada masanya aku hampir terikut bisikan syaitan. Namun dengan limpahan kasih sayangMu, Engkau menarikku kembali jauh daripada kesesatan.
Doa Hari Lahir
Dalam usia begini...aku ingin menjadi lebih dekat padaMu Ya Rahman. Dalam usia yang makin jauh ini...aku ingin lebih merinduiMu Ya Rahiim. Dalam usia meniti senja ini...aku ingin sekali menyambut panggilan KaabahMu Ya Al Malik.Dalam usia ubanan ini yang ku inginkan hanyalah ketenangan, kekusyukan beribadah, segala kesederhanaan dan kerendahan hati tanpa berhenti menghulur kasih pada yang sudi.
Ya Muhaimin...pimpinlah tangan hambaMu ini...pimpinlah hati hambaMu ini...pimpinlah langkah hambaMu ini akan sentiasa berpijak di atas jalan kebenaran. Ya Al Quddus... sebagai hambaMu yang hina dina, aku takkan mungkin mencapai sempurna, tapi kasihanilah aku... bimbinglah aku sentiasa agar aku mampu meniti titian siratulmustakimMu dengan tenang dan mudah tanpa cela.
Ya Al Hakiim...berikanlah ilham kepadaku agar aku mampu terus berkarya Agar aku terus mampu memberikan sedikit ikhtibar dan dakwah dengan caraku. Hulurkan kepadaku bijaksana agar aku mampu terus memacu kalam keinsanan sehingga tiba masanya Engkau menjemputku pergi.
Terima kasih Ya Allah atas segala takdir yang telah Engkau tentukan untukku. Engkaulah Ya Maha Besar... peliharalah aku si yatim ini agar terus berpegang teguh pada taliMu.
Terimalah permohonan hambaMu yang sedang bermusafir di bumiMu ini Ya Al Mudzill.
Amin Ya Rabbul Alamin.

07 May 2014

Goods And Services Tax (GST)

Satu perkongsian tentang apa yang heboh diperkatakan sekarang iaitu Goods and Services Tax yang akan dilaksanakan pada 1 April 2015. Harap baca dan fahami. Bukan ingin menyebelahi mana - mana pihak hanya perkongsian maklumat.


Definisi GST:

Goods and Services Tax (GST) adalah sejenis cukai yang dikenakan ke atas setiap proses jual beli yang berlaku melainkan jika mendapat pengecualian daripada kerajaan. Cukai tersebut dikenakan dari tahap membeli barang mentah, kepada penghasilan, jualan kepada kedai-kedai dan jualan kepada pelanggan.


Kenapa Kerajaan Ingin Melaksanakan GST?

GST secara umum dipandang sebagai struktur cukai yang lebih baik. Paling utama kerana GST menjadikannya lebih sukar untuk seseorang lari daripada membayar cukai. Ianya perkara yang biasa di dunia korporat dan bisnes untuk mereka memanipulas akaun mereka sehinggakan mereka tidak perlu membayar cukai individu (income tax) dan cukai korporat atau hanya dibayar pada kadar yang minimum.

GST sudah lama dicadangkan oleh International Monetary Fund (IMF) kepada Malaysia untuk dilaksanakan. Malahan Pak Lah sendiri pernah bersuara untuk mencadangkan GST pada tahun 2007/2008. Namun atas banyak sebab maka baru sekarang ingin dilaksanakan.


Kenapa Sekarang?

Sebab utama kerana kedudukan kewangan negara semakin lemah. Boleh jadi juga disebabkan korupsi, atau memang sekadar Malaysia tidak menghasilkan output melebihi hutang yang dibuat. Namun memang Malaysia perlu menambahkan pendapatan dan mengurangkan perbelanjaan. Kedudukan kewangan yang lemah berbahaya buat Malaysia, silap-silap haribulan krisis ekonomi 1998 akan berulang.


Maksudnya Sekarang Kita Akan Kena Bayar Cukai Baru?

Kena tahu bahawa cukai secara umum ada dua jenis. Direct Tax dan Indirect Tax. Direct tax ni contohnya seperti income tax yang memang direct kena kepada kita. Indirect tax adalah cukai yang dikenakan apabila kita membeli barang. Of course, GST adalah indirect tax.

Sekarang ini Malaysia sudah ada Sales and Services Tax (SST) sebagai indirect tax. Sekarang ini kerajaan ingin tukar daripada SST kepada GST.


GST
Sales Tax
Services Tax
Kadar
6%
10%
5% untuk buah, makanan dan bahan binaan
6%
Skop
Dikenakan kepada semua barang dan perkhidmatan melainkan dikecualikan
Semua kena melainkan dikecualikan
Semua tak kena melainkan dinyatakan
Pelaksanaan
Dikenakan di setiap peringkat
Hanya Satu Peringkat
Hanya Satu Peringkat (services memangla satu peringkat je)


Jadi Maksudnya......




Maksudnya, untuk barangan, cukai yang akan dikenakan adalah lebih rendah (10% kepada 6%). Manakala untuk buah, makanan dan bahan binaan pula akan meningkat sebanyak 1%. Namun perlu dilihat kembali senarai barang pengecualian daripada GST.

Manakala ini juga bermaksud untuk services (tourism, restoran, eletkrik, insurans dan lain-lain), akan mula dikenakan cukai. Namun perlu tahu syarat wajib membayar GST adalah jika hasil jualan melebihi RM500,000. Maka sepatutnya restoran kecik di tepi jalan tak dikenakan GST. Namun akan ada kedai kecil yang turut mendaftar untuk GST kerana mereka boleh mendapat rebate bayaran GST.

Maka ini juga bermaksud, kos elektrik dalam menghasilkan barang dan kedai, kos membayar insurans pekerja, kos pengangkutan barang, kos mengambil external accountant @ auditor.... Semua itu akan dikenakan cukai. Dengan kata lain, walaupun cukai kepada barangan lagi rendah, namun indirect cost untuk business tersebut akan meningkat.....

Dicampur lagi dengan kos pelaksanaan GST yang agak kompleks dan memakan kertas, agak dijamin harga barang takkan jatuh melainkan sesetengah syarikat politik, dan terdapat kemungkinan harga masih akan naik.


Jadi Bagus Atau Tidak?

Faedah Utama: Pendapatan negara akan meningkat dan orang-orang kaya businessman yang melarikan diri daripada cukai selama ni akan kena bayar cukai. Negara boleh menggunakan duit tersebut untuk melakukan lebih banyak pembangunan dan mewujudkan peluang pekerjaan.

Keburukan Utama: Paksaan cukai tersebut akhirnya pasti akan pergi kepada pelanggan (jadi akhirnya bukan diorangla gak yang bayar cukai). Dicampur dengan indirect cost yang meningkat, harga barang secara overall konfim meningkat, sebaliknya harga barang bagi barangan bergantung kepada budi bicara penjual.

Kesan kenaikan barang akan lebih terasa ke atas golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Namun kajian mendapati jika barangan asas dikecualikan daripada GST seperti dilakukan Malaysia, perbezaan kesan antara golongan miskin dan kaya tidak begitu berbeza.


Sebab Tu Orang Ramai Bantah?

Orang-orang yang faham membantah GST atas dua sebab:

1) Korupsi masih berleluasa, pembaziran masih banyak berlaku, namun kerajaan tidak mengambil serius di dalam menguruskan perkara tersebut, namun sebaliknya mengenakan GST seolah-olah ingin rakyat yang membayar korupsi dan pembaziran yang berlaku.

2) Harga barang tengah naik secara berturut-turut beberapa bulan ini bermula dengan kenaikan harga minyak, kemudian kenaikan tarif elektrik. Pelaksanaan GST bermaksud sekali lagi harga akan naik. Rakyat perlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan harga yang baru.

Manakala orang yang tak faham GST membantah kerana salah faham, atau atas sebab yang kedua, di mana kerana GST akan menaikkan harga barang.


Alternatif Kepada GST:

Saya tak nak ulas alternatif yang bersifat andaian seperti kalau PR memerintah, korupsi dan pembaziran akan banyak berkurangan.

Alternatif Praktikal Kepada GST (dicadangkan oleh Rafizi di Parlimen):

1) Capital Gain Tax - boleh dikenakan ke atas bond, saham, unit trust, emas, atau apa saja jenis asset yang nilai harganya naik, dan dibuat keuntungan dengan membeli pada harga rendah dan dijual pada harga lebih tinggi.

Namun realitinya agak tipis kemungkinan kerajaan akan mengenakan capital gain tax sebagai langkah menyelesaikan beban hutang kerajaan. Ini kerana kerajaan perlu mengurangkan beban hutang untuk memastikan ekonomi Malaysia mampu menarik perhatian pelabur asing. Tindakan mengenakan Capital Gain Tax akan melarikan mereka, maka sekaligus walaupun pendapatan negara semakin kukuh, pelabur asing akan lari maka antara matlamat utama hutang negara ingin dikurangkan tidak dicapai... Mungkin orang umum merasakan "apa la nak sangat pelabur asing datang Malaysia".... Tapi perlu tahu krisis ekonomi 1998 yang menyaksikan kadar inflasi yang sangat teruk, adalah disebabkan pelabur asing lari beramai-ramai.

Real Property Gain Tax (RPGT) juga adalah sejenis capital gain tax. Ini adalah satu-satunya capital gain tax yang wujud di Malaysia. Boleh dilihat kesan daripada penghapusan RPGT pada tahun 2007 oleh Pak Lah menjadikan harga rumah melonjak naik beberapa kali ganda.


2) Windfall Tax - adalah cukai yang dikenakan ke atas syarikat yang mendapat keuntungan besar hasil daripada keadaan ekonomi yang memanfaatkan industri tersebut. Kebiasannya dikenakan ke atas barangan commodity seperti getah, kelapa sawit, biji timah, dan lain-lain

Mengikut wakil rakyat di Parlimen, windfall tax ada dikenakan di Malaysia seperti di dalam industri kepala sawit. (Maksudnya jika harga sawit naik melonjak, akan dikenakan cukai tambahan ke atas syarikat kelapa sawit). Namun detail tidak dikaji penulis kerana merasakan ianya isu yang berbeza.

Namun realitinya windfall tax adalah bergantung kepada keadaan ekonomi commodity tersebut. Adalah kurang munasabah ingin menggunakannya sebagai kaedah memulihkan kedudukan ekonomi sesebuah negara.


Maka persoalan asas kepada GST berkaitan samada patut dilaksanakan atau tidak adalah:

Antara Hutang Negara meningkat dan kita berpotensi jatuh ke dalam krisis ekonomi
(yang mana kita juga tahu kerajaan BN memang tak mampu nak kurangkan pembaziran dan korupsi)

Dengan

Harga Barang meningkat dan kita akan perlu makan lebih sikit, travel lebih sikit, dan semualah lebih sikit


It's Your Choice

"The beautiful thing about knowledge is no one can take it from you"

Do start a healthy discussion if you disagree or simply have new points to share

Artikel oleh:
Izzuddin Yusuf


31 December 2013

Nota Hijrah

2013 bakal melabuhkan tirainya beberap puluh jam saja lagi. Tahun baru bakal menyusul penuh dengan 1001 cabaran, kejutan, khabar gembira, khabar buruk dan pelbagai berita lagi.



Setiap hari adalah satu penghijrahan buat setiap diri. Allah berpesan agar sentiasa memperhatikan apa yang telah dipersiapkan untuk hari esok. Lazimnya manusia suka untuk bermula pada satu titik. Kiranya eloklah kita jadikan mula 2014 satu titik untuk bermula semula.

Jika berasa tidak tahu di mana hendak bermula, maka mulalah dengan Bismillah. Sekecil-kecil perkara dalam hidup, mulalah dengan Bismillah. Bismillah bukan sekadar satu ucapan untuk mendapat keberkatan. Bismillah adalah satu pelaksanaan yang meletakkan Allah di hadapan. Bukan kemahuan diri di hadapan. Atau kemahuan sesiapa yang lain.

INSAN YANG SEDANG BERUBAH